Deixa un comentari

Conferència de Jaume Sobrequés. “És l’única sortida: Un nou Estat lliure, social i europeu”

Unes 150 persones es van reunir ahir a la biblioteca municipal amb motiu de la conferència – col·loqui sobre la independència de Catalunya que l’ANC l’Ametlla del Vallès va organitzar amb el reconegut historiador Jaume Sobrequés.

Sobrequés

Sobrequés

La primera part de l’acte, presentat i moderat per Joan Pujadas, membre de l’ANC Ametlla, va versar sobre els elements històrics del conflicte Catalunya – Espanya. El conferenciant va traçar un recorregut pels intents  més destacats d’anorreament de la cultura, la llengua i les institucions catalanes per part de l’Estat espanyol (1714, la dictadura de Primo de Rivera i el franquisme), així com per les constants retallades en el nostre autogovern (Suspensió Autonomia 1934, Sentència del TC 2010…), citant, entre altres, el cas de l’Estatut de Sau de 1979, que va viure com a protagonista en primera persona“No hi ha cap poble que hagi patit tant en els últims 300 anys, però sempre ens hem tornat a aixecar”, afirmava reivindicant aquesta mena de força col·lectiva interna dels catalans.

El catedràtic de Història es va mostrar especialment dur amb “l’escarni que suposa el cafè per tothom” i amb la instrumentalització política que pateix el Tribunal Constitucional.  També va destacar el tarannà tradicionalment europeista de Catalunya,  la pèrdua de por de la societat catalana i el caràcter transversal, normalitzador i de moviment de base de l’Assemblea Nacional Catalana, que associava amb un punt de il·lusió al de l’Assemblea de Catalunya dels anys 70. Sobrequés va glossar en  dues raons la conveniència de l’Estat propi: “En primer lloc, perquè és un dret natural de qualsevol nació. En segon lloc, perquè necessitem disposar de més recursos administrats racionalment per sortir de la crisi.”

Així, doncs, va exposar tot un conjunt d’arguments històricament contrastables per acabar afirmant que “Espanya està políticament corrompuda, s’han trencat els vincles de diàleg. Això ve de lluny, s’ho han guanyat a pols i ens hem carregat de raons…és l’única sortida: Un nou Estat lliure, social i europeu”

La segona part de l’acte va consistir en un torn de preguntes obert al públic assistent que va tractar temes com  la integració de l’eventual Catalunya independent a la Unió Europea, el full de ruta a seguir, les aliances internacionals que s’hauran de teixir…etc

Pol Artola

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: